Column: 50 tinten roze

21 november 2017 12:08
Normal 31b104b5a5480ff51b62f200b4069b47939ca715

Eén van de deelneemsters van ‘Ren voor haar leven! 2017’ heeft haar ervaring opgeschreven in de vorm van een indrukwekkende column:

 

50 tinten roze

Zet 30 pasgeboren meisjes bij elkaar en je ziet een roze wolk. Babyroze. Maar zet 60 vrouwen bij elkaar met de dresscode roze en het worden 50 tinten. Gevormd, gepokt en gemazeld door het leven heeft ieder zijn eigenheid verworven en dat uit zich vandaag in een bonte verzameling roze.

En toch voel ik de eenheid. Samen gaan voor hetzelfde doel. Roze sportshirts, zwart-met-roze-gestreepte broeken en knalroze sportschoenen verzamelen aan de start.

 

Na een korte warming-up klinkt het startschot. Geschoten door iemand met ervaring op de werkvloer. Iemand die gered is uit de doelgroep waarvoor wordt gelopen.

 

Rode lichten dimmen, dat is de drive van de lopers vandaag. Het rood waarin vrouwen zich open en bloot te koop aanbieden en hun identiteit verliezen. Gordijnen ophangen daar waar ze niet zijn. En vrouwen redden door hen de kans te geven van rood te gaan houden.

Rood. Scharlaken rood. Het rood dat levens redt. Het rood dat verlossing geeft. Het rood dat bevrijdt van geleden pijn. Het rood dat het mogelijk maakt om te vergeven. Dat rood is er maar in één tint: bloedrood. Druipend langs het kruis op Golgotha en vloeiend over de aarde biedt het de ultieme verlossing uit ellende. Het teken van volmaakte liefde.

 

Rood en roze. Vechtend tegen de wind, lopend op een smalle dijk bedenk ik dat ze vandaag in elkaar overvloeien. Bloedrood en veelkleurig roze. Maar het rood overwint. Want het is alleen het bloed van Jezus Christus, Gods Zoon, dat ons reinigt van alle zonden.

 

De finish is in zicht. Het gejuich waarmee ik word binnengehaald doet me verlangen naar de dag waarop rood en roze zullen overgaan in smetteloos wit en alles nieuw zal zijn. Het door hardlopen ingezamelde geld zal ongetwijfeld worden ingezet om vast een stukje wit te brengen daar waar het donker is. Rode lichten zullen dimmen en helder zonlicht zal opgaan. Als ooit de maan veranderen zal in bloed, als deze aarde voorbij zal gaan, vertrouw ik me toe aan de Zon van de gerechtigheid. En tot die tijd is het de grote opdracht om bloedrode liefde uit te delen aan hen die ten dode wankelen (Spreuken 24:11)

Rianne Stouten
deelneemster ‘Ren voor haar leven! 2017'