Hoe een studente in de prostitutie belandde

Esther raakt door schulden diep in de problemen, om uiteindelijk in de prostitutie terecht te komen. Via via komt ze bij het time-out programma voor vrouwen van Terwille in Frankrijk terecht. Sinds kort woont ze weer in Nederland en bouwt ze met hulp een nieuw leven op.


De 27-jarige Esther heeft al jong een moeilijk leven. Als enig kind van gescheiden ouders wordt ze geadopteerd door de nieuwe man van haar moeder. Wanneer blijkt dat haar moeder vreemd gaat, is ook dit huwelijk echter over. In haar studietijd raakt ze in de schulden. Ze dreigt dakloos te worden en ziet geen andere manier om aan geld te komen dan door de prostitutie in te gaan. Na vier jaar kán ze niet meer en weet ze: ik wil hier uit. Ze zoekt hulp en wordt doorverwezen naar Terwille. Binnen twee weken verblijft ze op boerderij ‘Het gewone leven’ in Frankrijk om op adem te komen.


Openstellen
" ‘s Morgens om half negen moet je gedoucht en al aan tafel zitten voor het ontbijt”, vertelt Esther over haar tijd in Frankrijk. “Daarna heeft iedereen vaste huishoudelijke taken en is er tijd voor creatieve momenten en ontspanning. Tijdens wandelingen met de hond zijn er goede gesprekken.” Wat ze in Frankrijk vooral leert, is zichzelf open te stellen voor anderen. Esther: “Ik vertrouw anderen heel moeilijk, maar bij het begeleidende echtpaar op de boerderij brokkelden mijn muren af.” Met het thema ‘vertrouwen’ wil Esther, nu terug in Nederland, verder aan de slag.


Moeilijk
Op dit moment heeft Esther het best moeilijk, vertelt ze eerlijk. Het is niet eenvoudig een ander leven te beginnen, een sociaal netwerk op te bouwen en te werken aan je problemen. Gelukkig komt er twee keer per week woonbegeleiding van Terwille thuis. Een meisje met wie ze op de boerderij in Frankrijk zat, woont bij haar om de hoek. Ook heeft ze zich aangemeld bij een psycholoog, om te werken aan de psychische problemen die er nog zijn. Ze probeert moed te houden en bezig te zijn. Twee keer per week werkt ze in de keuken van een verzorgingstehuis.


Toekomst

Nadenken over de toekomst vindt Esther lastig. Schulden zijn er nog steeds, evenals de last uit het verleden Toch heeft ze wel ideeën. “Het liefst ga ik SJD (Sociaal Juridische Dienstverlening) doen. En ik wil heel graag weer tot mezelf komen.” Hoeveel tijd dat kost kan ze niet zeggen. “Dingen die er in jaren insluipen zijn niet zomaar weer weg. Ik haalde altijd mijn kracht uit het feit dat ik alles weg stopte. Ik sloot me af voor iedereen. Maar dat bracht me alleen maar achteruit. Dat wil ik anders en Terwille stimuleert me daarbij.”


Boodschap
Tegen vrouwen en meisjes die net als Esther in de problemen zitten door bijvoorbeeld schulden, wil Esther nog graag wat zeggen. “Ga absoluut niet de prostitutie in! Het helpt je niet vooruit, alleen maar achteruit. Het is geen gezegend geld. Zoek alsjeblieft hulp bij instanties.” Hoopvol eindigt ze: “Er is altijd wel een oplossing.”

 

Verder lezen: