Corona | 'Weer dicht, maar ook lichtpuntjes.'

November 2020 | Sinds de prostitutieramen overal weer gesloten zijn, kloppen er meer vrouwen aan voor hulp bij Terwille, Marleen, medewerker bij Terwille vertelt hoe het nu gaat met deze kwetsbare vrouwen die in de seksbranche werken.  

“Begin november zijn de seksclubs en andere werkplekken weer dichtgegaan, waardoor er meer vrouwen vanuit hun eigen huis zijn gaan werken. Ze zijn hierdoor minder zichtbaar voor onze collega’s die de straat op gaan en is het dus lastiger om contact te houden” vertelt Marleen Oldenburger, werkzaam bij Terwille. "Maar er zijn ook lichtpuntjes."

Uitstap programma’s

“Het is wel mooi om te zien dat er nu meer contact met ons wordt opgenomen door vrouwen die interesse hebben in onze uitstapprogramma’s. Nu ze (alweer) officieel niet mogen werken overwegen ze om iets anders te gaan doen”, weet Marleen.  

Niet simpel

Dit is niet altijd zo simpel als dat het klinkt. Om in aanmerking te komen voor financiering vanuit de gemeenten heb je bijvoorbeeld een eigen adres en een rekeningnummer nodig. Hier helpen de medewerkers van Terwille dan ook bij. Zo staan de collega’s van Marleen voortdurend klaar om deze kwetsbare vrouwen te helpen.

Lichtpuntjes

“Naast de verdrietige verhalen die we nu op ons af zien komen, zijn er gelukkig ook  lichtpuntjes”, vertelt Marleen. “In de afgelopen maanden hebben we ook vrouwen ondersteund en begeleid bij het vinden van ander werk. Veel van hen denken na over hun werk in de prostitutie, omdat ze niet kunnen werken.”

Liv in Connection

Marleen: “We hebben samen met andere organisaties een samenwerkings- en uitstapprogramma 'LIV in Connection'. Een mooi, doeltreffend traject, maar het vraagt wel veel van de vrouwen. Want als iemand financiële zorgen heeft is het nadenken over een duurzame uitstap niet eenvoudig.”

Lange adem

Er is in dit werk sowieso een lange adem nodig. Daarom staan de collega’s van Marleen voortdurend klaar voor de vrouwen. Niet alleen vandaag, nu de nieuwe maatregelen van kracht zijn, maar ook morgen en de dagen die volgen. 


 
Bekijk de vlog van Erica en Willemien.

 

Bid mee! Bid voor de vrouwen die op straat worden gezet en dat we de vrouwen die hulp nodig hebben kunnen bereiken. 
Lees meer over de veilige verblijfsplekken van Terwille 

 

Lees verder over de gevolgen van corona op onze projecten

Help mee! Steun kwetsbare vrouwen met een gift. Ik wil geven.