Corona | 'Soms verliezen vrouwen de moed en is er verdriet en onrust.'

Mei 2020 | Sinds de prostitutieramen overal gesloten zijn, kloppen er meer vrouwen aan voor hulp bij Terwille. Sietske Kremer, medewerker bij Terwille vertelt hoe het nu gaat met deze kwetsbare mensen die in de seksbranch werken.  

"In alle regio’s waar we actief zijn zien we dat er veel meer vraag is om hulp. In Groningen is er bijvoorbeeld een grotere toeloop in de ‘huiskamer’ bij Terwille, waar medewerkers van het Leger des Heils samen met collega’s van Terwille advies en hulp geven aan vrouwen (en mannen) die in de prostitutie werken."

Vragen en zorgen

"De vrouwen kloppen niet zozeer aan met vragen over het coronavirus zelf, maar over de gevolgen. Veel vrouwen beheersen de Nederlandse taal niet goed. Ze begrijpen de maatregelen niet goed. Ook zijn er meer praktische vragen over huisvesting en inkomstenverlies."

 

'Het blijft lastig om niet even een arm om iemand heen te kunnen slaan'

 

"Onze medewerkers doen wat ze kunnen. Via de telefoon en online kanalen, maar ook door echte ontmoetingen op gepaste afstand. Onze medewerkers bezoeken de vrouwen bijvoorbeeld op hun logeerplekken. Zeker bij een taalbarrière of ingewikkelde financiële vragen is het fijn om elkaar gewoon te zien en naast iemand te kunnen staan. Al blijft het lastig om niet even een arm om iemand heen te kunnen slaan…"

Onderdak op een veilige plek

"Gelukkig kunnen we vrouwen nog steeds helpen aan onderdak op een veilige plek. In Nederland heeft Terwille verschillende beschermde woonplekken waar deze vrouwen terecht kunnen, ook tijdens de coronacrisis. Ook op onze veilige plek in Frankrijk kunnen we vrouwen onderbrengen, omdat de grenzen gelukkig wel open zijn gesteld voor zorggerelateerde zaken. De boerderij in Frankrijk ligt op een groot stuk grond, ver weg van de bewoonde wereld en is juist in deze tijd van afzondering een plek waar je in alle opzichten veilig kunt zijn."

Eerst in quarantaine 

"Voor al onze veilige plekken geldt wel dat nieuwe bewoners uit voorzorg eerst 14 dagen in quarantaine moeten. Hiervoor zijn speciale kamers ingericht. In het Mirtehuis in Overijssel hebben we binnen het pand kleine ‘ huisjes’ ingericht met eigen voordeur en achterdeur, badkamer en kooktoestel. Al krijgen de vrouwen meestal eten van de groep, dat voor hun deur wordt gezet. Ze hebben wel het nodige contact met de begeleiders en behandelaars, die daarvoor speciale beschermingsmiddelen aantrekken." 

Houvast

"Het is een zegen dat de veilige plekken er zijn, maar de vrouwen die er wonen hebben het vaak zwaar. Sommige vrouwen die al wat langer op een beschermde plek wonen, hadden net weer houvast gevonden in leuk vrijwilligerswerk of een opleiding, en worden nu weer in hun vrijheid ingeperkt door regels. Ook vinden de vrouwen het erg lastig dat ze alleen via videobellen contact kunnen hebben met hun familie."

 

'Medewerkers proberen het gebrek aan contact te compenseren met allerlei activiteiten.'

 

"Vooral voor vrouwen waarvan de kinderen ergens anders wonen, is dat heel moeilijk. Soms verliezen vrouwen daardoor echt de moed en is er verdriet en onrust. De medewerkers proberen het gebrek aan contact te compenseren door activiteiten te organiseren op de plek zelf, zoals creatieve middagen, wandelen en fietsen. Zo proberen ze er samen het beste van te maken. Er worden ook manieren verzonnen waarop de kinderen toch hun ouders kunnen zien, zodra dit weer kan." 

Lichtpuntjes

"Er zijn ook lichtpuntjes: een van de vrouwen die vrijwilligerswerk deed in een verzorgingstehuis in de buurt, kan er door de coronamaatregelen niet meer heen. Nu heeft ze bedacht om vanaf haar veilige plek kruiswoordpuzzels te maken en deze voor de deur van het verzorgingstehuis af te leveren. Ze heeft de andere vrouwen in het huis opgeroepen hetzelfde te doen. Zo leveren ze op hun beurt een mooie bijdrage aan de maatschappij. Daarnaast is in een van de leerhuizen een leuk initiatief gestart om kaartjes te maken en te verkopen. Zo kan er wat geld verdiend worden om leuke activiteiten te organiseren die wél coronaproof zijn." 
 
Bekijk de vlog van Erica en Willemien.

 

Bid mee! Bid voor de vrouwen die op straat worden gezet en dat we de vrouwen die hulp nodig hebben kunnen bereiken. 
Lees meer over de veilige verblijfsplekken van Terwille 

 

Lees verder over de gevolgen van corona op onze projecten

Help mee! Steun kwetsbare vrouwen met een gift. Ik wil geven.