Interne opleiding | ‘Ze slaan zich er dapper doorheen’

Hoe gaat het bij het Interne Opleidingsschool van De Hoop? Welke zaken gaan de komende tijd veranderen?

Update juni | 'Ik ben zo trots op iedereen,' vertelt projectleider Sjaak. 'In het begin van de coronacrisis moesten we ontzettend wennen aan het beeldbellen en thuiswerken. Maar het is gelukt. We laten zoveel mogelijk online doorgaan: lessen, coaching, externe opleidingen, intervisie en ga zo maar door.'
 
'Bij onze school leren (oud-) cliënten hoe zij hun ervaring met verslaving en psychische problemen kunnen inzetten om anderen te helpen. Veel deelnemers bereiden zich voor op een betaalde baan in de zorg als ‘Ervaringswerker’. 

Stages

Een belangrijk deel van onze opleiding zijn de stages. Die kunnen natuurlijk niet online plaatsvinden. We lossen het op door te schuiven met de tijden. Een aantal theoretische vakken hebben we naar voren gehaald. In plaats van in het voorjaar beginnen veel stages in juni, nu de maatregelen worden versoepeld.

Speciaal voor vrouwen

Drie vrouwelijke laatstejaars hebben tijdens de crisis niet stil gezeten. Ze zijn heel druk met het opzetten van een nieuw ‘Vrouwen-domein’. Deze wens leeft al langer bij de opgenomen vrouwen bij De Hoop. Hieronder valt bijvoorbeeld een ‘Stay Clean groep’ speciaal voor vrouwen en een Bijbelse cursus over de identiteit van de vrouw. Daarnaast zetten ze allerlei leuke en ontspannen activiteiten op. Als de voorbereidingen klaar zijn, willen ze dit aanbieden aan vrouwelijke cliënten. Het is mooi om te zien hoe enthousiast deze drie hiermee bezig zijn.

Doorgaan waar dit kan 

Waar dit kan, gaan de activiteiten van onze school door. De deelnemers werken in de moestuin, sportactiviteiten gebeuren buiten, zodat de onderlinge afstand gewaarborgd blijft. Daarnaast blijven getrainde ervaringswerkers van HopeAlive bellen met oud-cliënten om ze te ondersteunen met het clean blijven. Dit is hard nodig. De nood is enorm toegenomen bij deze kwetsbare mensen. Vanaf juni komen een aantal leerlingen voor het eerst weer fysiek naar school. Hiervoor is veel werk verzet, zodat de school voldoet aan alle maatregelen.

Dankbaar

Ik ben erg blij dat het is gelukt door te gaan met de lessen en dat we daarnaast ook het nieuwe schooljaar 2020-2021 konden opzetten. Het aantal mensen dat uitviel is niet groter dan vorig jaar, daarvoor ben ik dankbaar. Door de coronacrisis is de opleiding op een onverwachte manier verdiept, bijvoorbeeld op het gebied van digitaal werken. Mensen zijn op een heel creatieve manier bezig en vinden andere wegen. Dat vind ik erg bemoedigend. Inhoudelijk lijdt de kwaliteit van de school niet onder deze uitzonderlijk situatie. Onze ervaringswerkers slaan zich er dapper doorheen. 

Bid mee voor deze kostbare (oud)-cliënten dat ze tot zegen mogen zijn! 

 

Lees verder over de effecten van corona op Vrouwen lopen voor Vrouwen

Help mee! Steun kwetsbare vrouwen met een gift. Ik wil geven.

 HopeAlive | Bekijk de film
Meer informatie over de Interne Opleidingsschool