Corona | 'Wij staan te popelen’

Hoe gaat het bij het Inloophuis? Welke zaken gaan de komende tijd veranderen? Carl, coördinator van het Inloophuis vertelt.

Update november 2020 I Het eerste dat Carl zegt over de nieuwe situatie in het inloophuis is: ‘behelpen’. Sinds de strenge maatregelen rondom Corona kan het inloophuis maar enkele gasten per keer ontvangen en daarom moesten ze heel creatief met de ruimtes omgaan. “Het is wel gelukt en wat fantastisch dat we wel dat kopje koffie met een praatje kunnen aanbieden, vindt Carl, want daar is zo'n behoefte aan.”

In het  inloophuis is er nu een plek voor ‘vrije inloop’ gemaakt en er is een ‘praat plek’. Carl: “Op die manier kunnen we elk half uur zo’n 6 mensen ontvangen. Dat betekent zo’n 25 tot 35 mensen per dag. Mensen die alleen zijn en graag voor een praatje komen, maar ook mensen die, op afspraak, hulp kunnen krijgen bij hun administratie of hun contact met instanties. Gasten kunnen er ook nog steeds terecht voor een warme maaltijd. Die kunnen ze niet binnen opeten, ze krijgen de maaltijd mee. Het is ook weer mogelijk om de douche te gebruiken en de kapster is er ook weer.”

Schrijnend

Carl maakt zich zorgen over enkele vrouwen die regelmatig komen. “We doen wat we kunnen, maar als er ook kinderen bij betrokken zijn dan vind ik dat schrijnend.  De vrouwen zijn eenzaam, geen sociaal vangnet en staan er zo helemaal alleen voor. Dat is echt moeilijk. “

Nieuwe bezoekers

Door deze nieuwe situatie is er wel wat veranderd in de samenstelling van de bezoekers die komen. Er zijn een heel aantal mensen die nu niet meer komen. Maar ook, heel bijzonder, nieuwe mensen die nu de weg naar het inloophuis weten te vinden. Veel bezoekers van het inloophuis vinden de persoonlijke aandacht die ze nu krijgen eigenlijk wel heel fijn.

 “We moeten wel streng zijn hoor”, zegt Carl. “Mensen die hoesten of proesten kunnen we echt niet naar binnen laten. Ik vraag me ook wel af of deze mensen zich wel laten testen op Corona, ze weten niet eens wáár ze zich kunnen laten testen.”

Snel weer normaal

Het inloophuis heeft zo’n 44 vrijwilligers, maar die kunnen nu niet allemaal ingezet worden en dat vindt Carl echt jammer. Vooral de praktisch hulp is nu veel lastiger.  “Ik hoop dat het snel weer normaal is zodat we alle bezoekers weer kunnen helpen en we ook alle vrijwilligers kunnen inzetten.”

 

Bid mee! 

Jullie gebed wordt erg op prijs gesteld. Bidden jullie mee dat onze plannen goed en veilig verlopen?’
Lees meer over het Inloophuis. 

 

Lees verder over de effecten van corona op onze projecten:

Help mee! Steun kwetsbare vrouwen met een gift. Ik wil geven.