Corona | 'Wij staan te popelen’

Hoe gaat het bij het Inloophuis? Welke zaken gaan de komende tijd veranderen? Carl, coördinator van het Inloophuis vertelt.

Update juni | ‘Het was moeilijk om dicht te gaan. Samen met alle vrijwilligers sta ik te popelen om weer te beginnen. We missen het contact met onze gasten. Zij vragen ons: ‘Wanneer ga je weer open?’ Ondertussen zijn we druk bezig met een nieuwe opzet. Dat vind ik ontzettend spannend.’

‘De afgelopen tijd konden we dankzij een samenwerking met diverse partijen aan 110 mensen drie maaltijden per week uitdelen. Mensen met een huis krijgen deze maaltijden in één keer mee. De daklozen deelnemers komen drie keer per week langs. Voor hen warmen we de maaltijden op. Zij eten het ter plekke, zittend op te stoep. We delen ook kleding uit door een luik. Passen is niet mogelijk, we geven het mee op de gok.
 
Een aantal zeer kwetsbare vrouwen weet ons te vinden voor de maaltijden en kleding. Voor hen is deze tijd extra zwaar. Er is een vrouw met kinderen bij, een schrijnende situatie.  Haar helpen we bijvoorbeeld ook met luiers.

Het verlies van contact

De afgelopen tijd was voor mij en de andere vrijwilligers erg moeilijk om het contact met de gasten van het Inloophuis te verliezen. Eén van de onze kernwaardes is de laagdrempeligheid. Het moeilijkste van deze coronacrisis vond ik dat we niet meer de laagdrempelige, veilige plek konden bieden aan deze mensen die het zo nodig hebben.

Nieuwe plannen

Ondertussen zijn de maatregelen versoepeld. We zijn druk bezig met een nieuwe opzet en inrichting van het Inloophuis. De focus ligt op de veiligheid voor onze gasten en vrijwilligers. We zoeken naar manieren om opnieuw in contact te komen, maar dan op afstand. Op dit moment is het idee om mensen op afspraak uit te nodigen. Per afspraak is er dan één vrijwilliger verdeeld over de verschillende spreekruimtes.

Enthousiaste gasten

Ik ben dit natuurlijk niet gewend. In het begin dacht ik ‘Waar zijn we aan begonnen?’ Tot mijn grote verbazing zijn de gasten heel positief over onze plannen. ‘Fijn dat iemand zich alleen op mij focust!’ reageerde iemand.  Een andere gast zei: ‘Ik wilde altijd al met iemand praten, maar vaak was er zoveel lawaai.’ Door hun enthousiasme ben ik ondertussen heel hoopvol. Deze situatie kan nog een hele mooie draai krijgen!

Doorzichtige mondkapjes

Het is wachten tot alle spullen binnen zijn, zoals de doorzichtige mondkapjes die we nodig hebben. Er zijn lange levertijden voor zulke spullen. Als alles klaar is, starten we met een pilot. Het initiatief van de maaltijden stopt binnenkort. We bekijken of we dit ook zelf weer kunnen oppakken. Daarnaast wil de kapper graag gaan knippen en onderzoeken we of de Bijbelstudie op een veilige manier kunnen opstarten. Ik ben enthousiast, maar het is ook erg spannend. 

Bid mee! 

Jullie gebed wordt erg op prijs gesteld. Bidden jullie mee dat onze plannen goed en veilig verlopen?’
Lees meer over het Inloophuis. 

 

Lees verder over de effecten van corona op onze projecten:

Help mee! Steun kwetsbare vrouwen met een gift. Ik wil geven.